Mekkora ingatlanhoz ajánlott a 12 kw hőszivattyú?

Mekkora ingatlanhoz ajánlott a 12 kw hőszivattyú?

Nem csak ez egy fontos kérdés hanem, hogy egyáltalán hogyan lehet ezt kiszámolni? Mik azok a szempontok, amelyeket figyelembe kell venni ezek meghatározásánál. Ezek után következik csak, hogy ha a hőszivattyú 12 kw akkor az mire elég? Sok vagy kevés e a házunkba. Ezekre a kérdésekre is választ kaphat, aki tovább olvas.

Manapság már igen jó és megtérülő befektetésnek számítanak a hőszivattyúk, ezek közül is főképpen a víz-levegő hőszivattyúk. Ez azért van, mert ez a változat igényli a legkevesebb előmunkálatot. Természetesen a 12 kW hőszivattyú ennél a kategóriánál is elérhető.

12 kW hőszivattyú erejére szükségem van e?

Vetődhet fel a kérdés teljesen logikusan. A hőszivattyú teljesítményének a meghatározása mindenképpen tervezési és mérnöki feladat ugyanis több összetevő dolog ez. Mekkora az épület hőigénye? Ez is egy fontos kérdés, hiszen ezek alapján lehet aztán kiválasztani a megfelelő teljesítményű hőszivattyút.

Pontokba szedve a következők méretezési szempontok a mérvadók:

  • terhelés
  • méretezési hőmérséklet
  • lekapcsolási hőmérséklet
  • részteljesítmény
  • bivalens pont
  • elektromos fűtési tartomány
  • thermo működési tartomány
  • órák száma

Ha egy 140 négyzetméteres házzal kalkulál az ember, a következőképpen derülhet ki a valós teljesítményi igény:

Új építésű házak esetében 60W négyzetméteres teljesítményre van szükség. Vagyis:

60W/m2 x 140 = 8400W, ami 8,4 kW. Ez viszont nem azt jelenti, hogy innentől kezdve már meg is van a végteljesítmény. Főleg azért, mert télen sokkal hidegebb van kint így előfordulhat, hogy ami alapesetben 8,4 kW az télen 14 kW is lehet, ha egy átlagos -15 C fokkal számol az ember.  

Ahogy a fentebbi példa is mutatja soktényezős, hogy 12 kW hőszivattyú mire és mikor elég. Azért, hogy biztosra menjen az ember érdemes tervezőmérnököt fogadni, aki pontosan meg tudja határozni a szükséges teljesítményt, ezzel időt és főleg pénzt spórolva nekünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.