Figyeljünk egészségünkre használt számítógépen végzett munka során is

Figyeljünk egészségünkre használt számítógépen végzett munka során is

Egészséges átalakulás

Az elmúlt 15 évben jócskán átalakult a munka világa. A technológia átírta a szabályokat. Ezen pedig gyorsított a világjárvány is, hiszen sokak kényszerültek otthoni munkavégzésre, amihez otthon is jól működő számítógépre volt szükség.

Hétköznapi eszközzé vált a számítógép, a laptop és minden okoseszköz. Már azok számára is „létszükséglet”, akik azelőtt el sem tudták volna képzelni, hogy az online térben mozogjanak.

Az ügyintézéstől kezdve, az iskolai feladatokon át, a munka is számítógépen folyik. Ennél fogva pedig nagyon fontos, hogy hogyan használjuk ezeket a mindennapi eszközöket.

Ebben a nagy technológiai forradalomban vagy átalakulásban pedig nem szabad elfeledkeznünk egészségünkről. Régen az ember sokkal többet mozgott, kevésbé kellett erre ennyire figyelnie. Ma azonban külön figyelmet kell szentelnünk a mozgásra, ami egyértelmű kellene, hogy legyen.

Amikor használt PC-n dolgozunk, ugyanazokat a szempontokat kell szem előtt tartanunk, mint új eszközeinknél. Mikre figyeljünk?

Levegő

Az egyik legfontosabb tényező, amiről sokszor megfeledkezünk. Ez pedig a levegő minősége. Amikor használt számítógépen dolgozunk, akkor is foglalkoznunk kell munkakörnyezetünkkel. A levegő minősége létfontosságú kell, hogy legyen. Ne hagyjuk, hogy órákon át ugyanaz a levegő járja át a helyiséget. Szellőztessünk minél többet. Kerüljük a túlzott légkondicionáló használatot, hiszen az sem egészséges. Keressük meg az ideális hőmérsékletet, ami nem álmosít, frissen tart.

Testhelyzet

A másik kiemelten fontos szempont, az a testtartás. Görnyedünk, egyik lábunkat magunk alá húzva ülünk a forgós irodai széken. Nem helyes! Persze, sokszor eszünkbe jut, hogy persze, de így kényelmes. Lehet, hogy egy ideig kényelmes, de sok gondot okozunk ezzel gerincünknek hosszú távon. Ez pedig senkinek sem jó. Ha tényleg minden nap 8-10 órát ülünk használt számítógépünk előtt, mindenképp szerezzünk be megfelelő széket. A gamer székek erre a feladatra tökéletesek lehetnek. Hiszen ezek pont arra vannak kialakítva, hogy több órán keresztül komfortosak legyenek.

Szemek

Használt számítógép esetében is fontos a képernyő. A képernyő előtt ülünk ugyanis, azt „bámuljuk” naphosszat. Ez alatt az idő alatt pedig szemünk nagy munkát végez. Ezt sok mindennel tudjuk segíteni. Egyrészt ne üljünk túl közel, se túl távol a monitorhoz. Ha túl közel ülünk, szemünknek erőlködnie kell, s ugyanez történik, ha már olyan messze ülünk, ahol már nem jól látunk. Találjuk meg a megfelelő távolságot.

Ma már lehet az optikusnál plusz „képernyőszűrőket” kérni, ami még inkább tudja segíteni szemünket a napi küzdelmekben.

A megoldás

A megoldás a torna. Álljunk fel néha, nyújtózkodjunk, sétáljunk egyet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.